Den som inte tål vanliga hårshampoon

Tillhör Du dom som får utslag eller bölder av vanliga hårschampoo – även milda shampoon och barnschampoo?

Försök först byta till ett schampoo som är milt i verkligheten – inte bara i reklamen.

Prova dessa shampoon:

Neccin oparfymerad anti allergic (rekommenderas av astma & allargiförbundet) – svår att få tag på, finns hos en del frisörer, Du måste välja den oparfymerade, mildaste varianten.

Alberto V05 Extra mild Shampoo.

Babyline Shampoo mot allergi och överkänslighet.

Om ingen av dessa hjälper (det är knappast lönt att prova fler) så kan en lösning av vatten och bensaltensid (bensalkonklorid) hjälpa.

Du måste dock vara försiktig – Du får inte få detta i ögonen. Du kan skada ögonen. Jag och flera jag känner har detta problem och har löst det med utspädd (1+1000) Bensaltensid – men jag har vana vid farliga kemikalier och en stor respekt för bensaltensid (även om jag ofta stoppat fingrarna i koncentratet, det är inte så frätande som etiketten säger).

Kort version: akta ögonen. Få inte tvättlösning i ögonen, skulle detta hända så spola vatten med duschen i 5-15 minuter. Skaffa en flaska med en pip eller ett litet hål i kapsylen så det är lätt att hälla bara i håret.

Tvättlösning som kan ersätta Shampoo vid överkänslighet eller allergi

Blanda 1-2 ml (ja, ml 1/1000 dels liter) med 1 liter vatten. Prova med 1 ml först, tycker Du att den tvättat för dåligt så sätt till 1 ml till. Ta inte mer än 2 ml. Blanda i en helt ren flaska. En hel liter färdig lösning kostar ca 1 krona och är tunn som vatten.

Väta håret. Häll tvättlösningen sakta och lite i taget direkt i håret, bara så mycket som behövs. Massera in, låt sitta 1-2 minuter eller längre. Det löddrar inte mycket men håret blir minst lika rent.

Skölj ur mycket noga.

Ofta försvinner problemen helt (mjäll minskar eller försvinner samtidigt). Om det fortfarande kommer lite utslag så prova att sätta på helt ren (100%) tea tree oil direkt på utslaget. Använd en helt ren tea tree oil som denna – det finns fusk utpätt med 90% olivolja.

Tvätta håret en gång i veckan så hålls utslagen borta.

Mer info:

Bensaltensid är katjonisk, dvs positivt laddat. Vanliga shampoon är anjoniska – negativt laddade. Tvättkänslan blir annorlunda – håret blir helt rent i alla fall. Håret liksom klistrar sig mot huvudet.

Likadant efteråt när håret torkat – håret ligger bättre – med vanligt anjoniskt shampoo spretar håret åt alla håll. Vissa shampoo blandar i (1/3 av dom ca 5% tensider som ingår) bensaltensid och kallar sedan shampoot för dubbelverkande, balsamshampoo eller liknande – för att håret spretar mindre.

Betala inte fantasisummor för handsprit

1-2 kronor per centiliter kostar handsprit eller handgel (förtjockad handsprit). Handsprit är ingenting annat än olika mängder alkohol och vatten. Vid 70% är alkoholens (etanolens) bakteridödande förmåga störst.

Lite glycerin per liter kan vara tillsatt  för att hindra att huden avfuktas. Samt lite förtjockningskemikalier så det blir en gel, ser avancerad ut och man kan ta hutlöst betalt.

Därefter säljs det svindyrt på nätet och på apotek – flaskan är ofta dyrare än innehållet.

Det finns bättre sätt:

Gör Din egen desinfektionslösning med bensaltensid

Blanda 2 ml (0,2 cl) med 1 liter vatten så har Du en desinfektionslösning som är nästan identisk med den lösning man använder vid operationer. Dödande för virus H1N1 svininfluensan. För ca 1 krona per liter…

Använder Du en tomflaska det tidigare har varit rengöringsmedel, tvål eller schampoo i så skölj ut alla rester med varmt vatten, för dom är anjoniska och neutraliserar bensaltensiden. Sätt gärna en spraypump på flaskan så att man enkelt kan spraya händerna. Detta kan man göra innan man tvättar händerna så får handtvålen sköta återfettningen av huden. Eller man kan tillsätta 10 gram glycerin per liter blandning så återfuktar desinfektionslösningen själv.

Det finns bara en bättre handdesinfektion mot svininfluensan H1N1. Denna handdesinfektion har ett katjoniskt efterskydd, alltså långtidseffekt. Det är en annan katjonisk produkt, en ny svensk innovation – katjonisk polymer. Positivt laddad dödar den det negativt laddade svininfluensavirus A H1N1.
Inget gift utan ett fysikaliskt skydd, en molekyltunn film som sitter kvar på händerna upp till flera timmar.

Det är efterskyddet som är värdet, just nu finns det inget annat medel som fortsätter skydda efter desinfektionen. Själva handdesinfektionen gör den egna blandningen lika bra, men ger – liksom dyr handsprit – inget efterskydd.

Ny svensk katjonisk uppfinning – Smittstopp – långtidsskyddar mot svininfluensan

Smittstopp efterskydd är inte bensaltensid men det är samma teknik men utan biocideffekt – katjonisk laddning (positivt laddad yta i molekyltjocklek). Det är bara så smart, baserat på katjonisk polymer (plast) blandat med desinfektionsmedel och en rengörande nonjontensid. All in One – spraya på och torka av. Kvar finns en helt osynlig (molekyltjocklek, osynlig på alla material) hinna av positivt laddad polymer.

Detta betyder långtidsverkan – just nu finns bara Smittstopp som har långtidsverkan.

På denna ytan fastnar det negativt laddade svinsinfluensaviruset H1N1 och dör. Svinfluensaviruset H1N1 kan inte spridas vidare. Samma gäller för en lång rad plågoris som verkligen är ett bekymmer för sjukvården: sjukhussjukan MRSA, VRE, multiresistenta bakterier MRB (dödade just 3 barn), salmonella, HIV, herpes med flera.

Man kan stoppa mängder av onödig smittspridning på toaletter på sjukhus och företag – kanske ända ner på familjenivå där en person är smittad. Svinfluensan kan slå ut halva personalstyrkan på företag (checklista för företagskydd finns här), bara genom att hålla avstånd och behandla telefoner, toaletter, dörrhantag osv. kan smittspridningen minskas.

Det finns 4 produkter:

Behandling av ytor – skyddet sitter kvar i upp till flera år
Antibakteriell Handtvål med efterskydd
Desinfektionsservetter med efterskydd
Handdesinfektion med efterskydd

Var 2000:e som drabbas av svininfluensan dör så jag försöker slippa bli smittad. Har en paket desinfektionsservetter i bilen (rätt namn vore desinfektionsdukar, det är ganska stora dukar som släpper ifrån sig vätska – någon har tänkt till).

Skall jag in och handla någonstans, ta ut i bankomaten osv så fuktar jag händerna och låter dom torka först. Sedan är jag så snål miljömedveten att jag stoppar duken i en plastpåse så den inte torkar ut, utan kan användas igen i flera dagar…

test


Pages