Tillhör Du dom som får utslag eller bölder av vanliga hårschampoo – även milda shampoon och barnschampoo?

Försök först byta till ett schampoo som är milt i verkligheten – inte bara i reklamen.

Prova dessa shampoon:

Neccin oparfymerad anti allergic (rekommenderas av astma & allargiförbundet) – svår att få tag på, finns hos en del frisörer, Du måste välja den oparfymerade, mildaste varianten.

Alberto V05 Extra mild Shampoo.

Babyline Shampoo mot allergi och överkänslighet.

Om ingen av dessa hjälper (det är knappast lönt att prova fler) så kan en lösning av vatten och bensaltensid (bensalkonklorid) hjälpa.

Du måste dock vara försiktig – Du får inte få detta i ögonen. Du kan skada ögonen. Jag och flera jag känner har detta problem och har löst det med utspädd (1+1000) Bensaltensid – men jag har vana vid farliga kemikalier och en stor respekt för bensaltensid (även om jag ofta stoppat fingrarna i koncentratet, det är inte så frätande som etiketten säger).

Kort version: akta ögonen. Få inte tvättlösning i ögonen, skulle detta hända så spola vatten med duschen i 5-15 minuter. Skaffa en flaska med en pip eller ett litet hål i kapsylen så det är lätt att hälla bara i håret.

Tvättlösning som kan ersätta Shampoo vid överkänslighet eller allergi

Blanda 1-2 ml (ja, ml 1/1000 dels liter) med 1 liter vatten. Prova med 1 ml först, tycker Du att den tvättat för dåligt så sätt till 1 ml till. Ta inte mer än 2 ml. Blanda i en helt ren flaska. En hel liter färdig lösning kostar ca 1 krona och är tunn som vatten.

Väta håret. Häll tvättlösningen sakta och lite i taget direkt i håret, bara så mycket som behövs. Massera in, låt sitta 1-2 minuter eller längre. Det löddrar inte mycket men håret blir minst lika rent.

Skölj ur mycket noga.

Ofta försvinner problemen helt (mjäll minskar eller försvinner samtidigt). Om det fortfarande kommer lite utslag så prova att sätta på helt ren (100%) tea tree oil direkt på utslaget. Använd en helt ren tea tree oil som denna – det finns fusk utpätt med 90% olivolja.

Tvätta håret en gång i veckan så hålls utslagen borta.

Mer info:

Bensaltensid är katjonisk, dvs positivt laddat. Vanliga shampoon är anjoniska – negativt laddade. Tvättkänslan blir annorlunda – håret blir helt rent i alla fall. Håret liksom klistrar sig mot huvudet.

Likadant efteråt när håret torkat – håret ligger bättre – med vanligt anjoniskt shampoo spretar håret åt alla håll. Vissa shampoo blandar i (1/3 av dom ca 5% tensider som ingår) bensaltensid och kallar sedan shampoot för dubbelverkande, balsamshampoo eller liknande – för att håret spretar mindre.