Man kan göra en variant av bakteriedödande “flytande tvål” genom att späda ut bensaltensid med vatten. Dock så blir det ingen bakteriedödande flytande tvål utan en bakteriedödande vattenlösning med 1000 ppm bensaltensid.

Flytande tvål görs genom att man blandar vatten, tensider, förtjockningsmedel, ev färg och parfym, fuktgivande ämnen och fettande ämnen.

Vanligen kombinationer av 2-4 billiga tensider som tillsammans utgör upp till 30-40 % av blandningen. Rengör och löddrar mest gör starka anjonaktiva tensider som MIPA-laurylsulfat. De mildras med nonjonaktiv tensid som rengör och stabiliserar skum, t ex sockertensid. Amfotär tensid kan också ingå för extra lödder, t.ex betain. Någon typ av fett ingår för att återfetta huden och glycerin är vanlig för att bevara hudens fuktighet genom att hindra den från att torka ut. Konsistensgivare ingår för att förtjocka tvålen. Flytande tvål är inte bakteriedödande.

Det är lätt att förstå att en vattenlösning på 1000 ppm (2 ml bensaltensid i en liter vatten, blir billigt dessutom) inte blir en flytande tvål. Flera ingredienser saknas liksom konsistensen. Den löddrande förmågan också. Kvar finns den rengörande effekten och den bakteriedödande effekten.

Det enklaste är att använda lösningen som en förtvätt. Ta ganska ordentligt med lösning och använd den som handtvål. Det är ungefär som att tvätta händerna i diskvatten. Bakterierna på händerna är nu borta. Tvätta därefter med vanlig flytande tvål, återfettning och fuktbevarande ingredienser får komma från den flytande tvålen.

OBS: det går inte att blanda bensaltensid med köpt flytande tvål för bensaltensid är en katjontensid och i flytande tvål används anjontensid. Dessa tar ut varandra och handtvålen slutar fungera.

Att döda bakterierna på händerna är en fördel vid livsmedelhantering och för att hindra smittspridning och kontaminering. Likaså i influensatider. Det finns (dyrt) bakteriedödande flytande tvål som används på sjukhus och av vetrinärer och tandläkare. Dessa produkter kan vara svåra eller omöjliga att få tag på för en privatperson eller en liten egen företagare med smörgåsbutik eller korvkiosk.

Efter tvätt så torkar man sig i industrin (EU krav) med engångshandukar på rulle eller i ark. För bakterier samlas på vanliga handdukar. Lika självklart är hårda tvålar förbjudna, bara flytande tvål får användas. Annars finns det bakterier på tvålen från personen som använde den senast.