Alger, plåtmögel och beväxning på plåttak och plåtväggar har i decenier varit ett problem för industrilokaler och staket av plåt. Korrugerad plåt kan hålla i många decenier men det möglar eller får alger på plåten eller annan beväxning.

Men nu är det lätt att få skydd mot beväxning på plåtväggar och plåttak.

Det är nu lätt åtgärdat med det nya medlet bensalkonklorid. Bensalkonklorid kan köpas som bekämpningsmedel, då är det utspätt till ca 8%. Detta späder man i sin tur ner (1+4) med vatten, en del medel + 4 delar vatten till en lösning på 1,6%.

Använder man kemikalien bensalkonklorid så är denna koncentrerad, styrkan är 50% och det är flytande. Koncentrerad bensalkonklorid spädes ut 31 gånger, 1 + 30.
Till 1 liter lösning använder man 32 ml benzalkonklorid.
Till 5 liter lösning använder man 160 ml (1,6 dl)
Till 10 liter lösning använder man 320 ml (3,2 dl) ren bensalkonklorid (bensaltensid) 50%.

Köper man Bensalkonklorid ren, som en kemikalie, så blir priset en fjärdedel av vad det kostar som bekämningsmedel.

Bensalkonklorid kan beställas fraktfritt från Allt-fraktfritt.com Där heter den kort och gott Bensaltensid.

Man skyddar sig med skyddsglasögon och sprutar bensalkonkloridlösning 1,6% direkt på beväxningen, tills det precis börjar rinna. Enklast med en ryggspruta, en sådan som trädgårdsmästarna använder till ogräsmedel. Det finns proffskvalitet ryggsprutor och det finns billiga kinesiska hos lågprisföretag som Silvan, m fl. Man kan också pensla på Bensalkonkloridlösningen.

Efter 24 timmar är all påväxt avdödad. Plåtmögel, alger på plåt, bakterier, mossa, lavar, allt har slutat växa. Efter 24 timmar är det bara att välja om man skall låta det regna bort (tar 1 år på tak och 2 år på väggar) eller om man skall tvätta ner det.

Man har nu skydd mot påväxt på plåtväggarna och taken i ca 4 år, ibland betydligt längre.