Ryggsprutor finns i en mängd utföranden och modeller och i olika prisklasser. Tyvärr så följer priset med kvaliten, det är en stor skillnad mellan billiga och dyra ryggsprutor. Å andra sidan, skall man bara använda sprutan 1-2 gånger om året så räcker en billig spruta mer än väl.

Alla ryggsprutor, oberoende av fabrikat, tål bensalkonklorid och vanligt ogräsmedel (Round Up).

Det är lätt att förstöra en ryggspruta. Det sker genom att man inte vet, helt vanlig okunskap. Man häller saker i sprutan som förstör den eller man gör inte ren sprutan efter användning. Hur lätt är det att veta att sprutan måste göras ren efteråt?

Ryggsprutor är gjorda av plast och nästan alla är avsedda för “vanliga” bekämpningsmedel mot ogräs och skadeinsekter. Problemet är att det finns “ovanliga” bekämpningsmedel också – som järnsulfat och ättika.

När man ser en ryggspruta så tänker nog dom flesta att det är en stor tank och en luftpump. Man pumpar upp tryck i tanken och sedan sprutar man ut innehållet. Så är det inte. I en modern ryggspruta så sker tryckhöjandet inne i själva pumpen – i ett mindre utrymme. På detta vis behövs bara ett par pumptag för att få upp trycket.

Tyvärr gör detta också ryggsprutan sårbar. Pumpen betingar 90% av sprutans pris, går pumpen sönder är det bara att kasta hela sprutan. I pumpen finns ett antal packningar. Häller man fel produkt i sprutan så löses dessa upp och garantin gäller inte (ofta kan man köpa nya packningar). De flesta ryggsprutor tål t ex inte ättika eller bara en viss styrka av ättika.

Pumpen kan också slipas ner och sluta fungera – ganska fort – om man sprutar ut medel som innehåller slipande substanser. Järnsulfat, den aktiva ingrediensen i många medel mot mossa, är ett sådant ämne. Som regel säljs slipande bekämpningsmedel som pulver och är lätta att känna igen på det sättet.

Användare kan få för sig att hälla de mest otroliga saker i ryggsprutor, t ex lösningsmedel. Packningar och delar i pumpen löses upp och förstörs direkt.

Det vanligaste problemet är stopp i sprutan för att man inte gjort den ren efteråt. Eller man har ställt undan sprutan med ogräsmedel i – till hösten – så att den skall vara redo till våren. Man har blandat med kranvatten som så småningom fällt ut mineral som tätat igen munstycket. Oftast går det att rensa munstycket men inte alltid.

Efter användning tömmer man sprutan, häller i 1 liter vatten (ev med en droppe handdiskmedel) och sprutar ut detta genom sprutan. Då slipper man helt detta problem och problem som kan uppstå inuti pumpen.

Handdrivna ryggsprutor och elektriska ryggsprutor
Handdrivna ryggsprutor pumpar man med en hand på ett långt handtag. På dom dyrare modellerna kan man pumpa upp ett högre tryck än på dom billiga. När man just pumpat är trycket högst och vätskan sprutar snabbare ut ur munstycket för att sedan komma saktare och saktare (ett undantag är Berthoud som pumpar upp ett högre tryck än den använder, men det är en proffsspruta). Handdrivna sprutor är billigare än elekriska.

Elektriska ryggsprutor sprutar ut med exakt samma tryck hela tiden. Vill man öka eller minska mängden man sprutar ut så får man byta munstycke. Vissa ryggsprutor har batterier som räcker i 8 timmar.

Vanligare är dock att batteriet varar 2-4 fulla tankar. Skall man springa omkring på tak och hålla balansen så är elektrisk ryggspruta det bästa. Proffsen har oftast elektriska sprutor, utom om dom måste få upp mycket höga tryck, då är en handmodell bättre.
En elektrisk ryggspruta är mycket roligare att jobba med.

Långa lansar och andra tillbehör
Det finns långa lansar – som förlänger “handtaget” man sprutar med. Det finns sprutor som kan förlängas med en 3,6 meter lång lans, sista biten är utdragbar.

Med dessa är det möjligt att spraya höga industribyggnader och spruta höga träd. Dock tycker jag att det blir för tungt att spraya ett helt tak medan man står på marken. Trycket sjunker p.g.a. den långa lansen så sprutningen går sakta och det blir för tungt i längden.

Det är bättre att skjuta in den utdragbara sista biten och låna, hyra eller köpa en aluminiumställning och stå på 2 meters höjd utanför taket och jobba.

Det finns olika munstycken, som ger olika mängd och olika form på strålen. Allround (general purpose) fungerar till allt men till bensaltensid finns ett bättre munstrycke – flatstråle. Vätskan kommer ut på en rakt linje och man sprutar tills det precis börjar rinna. Jättelätt att jobba med och det sparar bensaltensid också.

Extra brett munstycke. I praktiken sätter man 3 munstycken i bredd och kan spruta större ytor 3 ggr så snabbt. Dock fungerar det inte ihop med mycket långa lansar, trycket räcker inte till.

Med halvlånga lansar kan man byta till munstycken med mindre hål i, då fungerar det med trippelbredd.

Detta är dom 3 vanligaste tillbehören, det finns fler. Ett fabrikat har en liten omvänd “tratt” som ligger runt om munstycket så att man kan spruta ogräsmedel nära andra växter, ingenting utanför “tratten” blir besprutat. Fiffigt.