Spara enorma pengar på antimögel och algmedel genom att blanda själv. Den nya generationen medel mot alger, svamp, mögel, mossa, påväxt och lavar är bara utspädd bensaltensid (bensalkonklorid).

Bensaltensid är en enkel kemikalie som också används som konserveringsmedel och i läkemedel, t.ex. var det en aktiv beståndsdel i Desivon. Tensider är en grupp ämnen som man kan kalla för “tvättmedelskoncentrat”. Många flytande tvål och liknande produkter är bara en tensid utspädd med vatten.

För att dölja hur enkelt det är så deklarareras bensalkontenssiden med något av sina 30-40 sononynnamn, ofta som N-Alkybensyldimetylammoniumklorid (C8-C10) eller kvartär ammoniumförening. Vissa anger katjonisk tensid (vilket det också är) i innehållsdeklarationen – eller både och – för att förvilla och dölja.

Den vanligaste lösningen (utspädningen) man säljer är 8%-ig. Användaren späder sedan ut denna 5 gånger (1 + 4) till en brukslösning på 1,6%.

Spara enorma pengar och blanda själv. Det enklaste är att blanda brukslösning 1,6% direkt.

Den vanligaste lösningen är på 1,6% och används utomhus mot all påfäxt. Starkare fungerar inte bättre, blir bara dyrare. Ett undantag finns dock, mot Svarta Prickar (Cladisporium) använder man en 4%-ig lösning.

Köp ren bensaltensid (bensalkonklorid), t. ex. på Allt-fraktfritt.com Där heter den kort och gott Bensaltensid. Detta är ren bensalkonklorid, alltså en 50%-ig lösning. För att få en 1,6%-ig lösning späder man ut denna 31 gånger, 1 + 30.

För att blanda 1 liter lösning på 1,6% så använd 32 ml koncentrerad bensalkoniumklorid 50%.
För att blanda 5 liter lösning på 1,6% så använd 160 ml (1,6 dl) koncentrerad bensalkoniumklorid 50%.
För att blanda 10 liter lösning på 1,6% så använd 320 ml (3,2 dl) koncentrerad bensalkoniumklorid 50%.
För att blanda 25 liter lösning på 1,6% så använd 800 ml (0,8 liter) koncentrerad bensalkoniumklorid 50%.
Blanda med en omrörare eller färgblandare för borrmaskin, annars rör om med en stav. Använd skyddsutrustning även vid utspädning och hantera aldrig bensalkonklorid utan skyddsglasögon.

För att räkna ut hur mycket koncentrat man skall blanda vid andra styrkor så använd följande tumregel: 20 ml koncentrat i 1 liter lösning = 1% bruksfärdig lösning.
Exempel: för en 4%-ig lösning tar man 80 ml (0,8 dl) koncentrat per liter (1 + 11,5).

För blandning i färg som skydd mot alger, mögel och annan beväxning så sätt till 2,5 ml per liter färg. Denna lilla mängd är svår att mäta, enklast är att använda en injektionsspruta. Ett annat alternativ är ett medicinmått. Är färgen inte vattenbaserad så gör ett prov på 20-30 ml färg och kontrollera att bensalkonkloriden går att lösa i färgen.

Så enkelt är det att spara enorma pengar genom att blanda själv. 75% billigare eller mer.