Lite praktiska erfarenheter av att spruta algmedel med ryggspruta på plank och hus mot alger, mot mögel och påväxt.

I stället för att köpa 5 liter bekämpningsmedel – som bara är utspädd bensalkonklorid till 8% och kostar 900 kr i min färghandel – så införskaffade jag en liter bensalkonklorid 50% från Allt-fraktfritt.com Där heter den kort och gott Bensaltensid. Pris 375 kr. Detta är ren bensalkonklorid i 50%-ig lösning och motsvarar över 6 liter bekämpningsmedel 8%.

Jag har en Hako ryggspruta med flatstråle och tänkte att jag börjar med 10 liter 1,6%-ig lösning mot alger och mögel. Hällde 3,2 dl (320 ml) bensalkonklorid 50% i ryggsprutan och fyllde upp med vatten till 10-litersmärket. Rörde sedan om med en färgvisp monterad på en sladdlös borrmaskin. Updatering: jag har nu köpt en Berthoud ryggspruta, elektrisk. Rena nöjet att använda – man skall bara komma ihåg att ladda batteriet en gång per halvår för blybatterier slutar att fungera annars.

Bensalkonklorid är en tensid (ytaktivt ämne, tvättmedel) och det löddrade som diskvatten. Jag skulle inte kunnat fylla sprutan helt – till 15 liter – då hade det skummat över.

Började spruta på ett plank. Lösningen betedde sig precis som diskmedel eller såplösning på planket. Den vätade lätt både alger och trä och verkade krypa in överallt.

Pumpade jag ryggsprutan till högsta tryck och sprutade för fullt, så studsade en del lösning på planket och bildade små såpbubblor som flög omkring i luften ganska länge. Lite lägre tryck och lite känsligare på handen fungerade mycket bättre.

Bensalkonklorid luktar som starkt diskmedel och är irriterande i halsen och kan framkalla nysningar. Det flyger partiklar i luften när man sprutar algmedel med ryggspruta utomhus. Munskydd måste användas. Det är bäst att köpa ett munskydd från början för man behöver det. Alternativet är att hålla 3 lager hushållspapper framför munnen. Vilket är svårt när man skall pumpa ryggsprutan med ena handen och spruta mot alger och mögel med den andra…

Det är ganska enkelt att spruta algmedel med ryggspruta på plank. Jag använde munstycket för flatstråle och det fungerade perfekt och gick ganska snabbt. Sprutade 2 långa plank, ett mycket kort plank. Ganska kul så jag blandade 5 liter till och sprutade på metall och en markis med ett tjockt lager alger och några plattor, en bit asfalt och en bit tjärpapp med mossa på.

Efter sprutningen skall algerna regna bort, kan ta ett år. 3 dagar efter sprutningen – det har regnat rejält 1 gång – med ryggspruta så gick jag ut och tittade.

På planken är algerna borta. På vissa ställen finns en vit fläck där algerna suttit. På vissa ställen är färgen tunnare, tydligen har algerna ätit av färgen. Så jag skall måla om planket senare och blanda 2,5 ml bensalkonklorid per liter i färgen, så blir det ett extra skydd till. Ovanpå det skydd som sprutningen gett och som nu bör hålla i 4 år framåt.

Jag bor nära en bäck och har i många år försökt med många olika medel (klor, ättika, gift) och har målat med färg som skall skydda mot alger, mot mögel. Ingenting har hjälpt.

På det allra värsta stället, en kort bit plank som var mycket grönt för 3 dagar sedan, syns inga alger alls. På metall (blomsterlåda) finns alger kvar, men dom har vissnat och regnet har svårt att komma åt.

Samma på markisen med ett tjockt lager alger, algerna verkar sitta hårt på dessa material. Så jag får vänta på mer regn så dessa också blir rena. Skall kolla igen om en månad.

Erfarenheter att komma ihåg för framtiden:
Blanda bara 2/3 av sprutans volym. Vispa med borrmaskin.
Ryggspruta med flatstråle fungerar jättebra
Det flyger partiklar i luften vid sprutning
Använd skyddsglasögon och munskydd
Ha långärmad tröja och långbyxor
Inomhus är det nog enklare att pensla på lösning
Det går snabbt att spruta stora områden
Alger dör och vissnar på några dagar